Neler Yeni
RETRO

Avrupa Süper Ligi Neden Kuruldu? Hangi Takımlar Var?

Rookie

Moderatör
The Super League veya Türkçe adıyla Avrupa Süper Ligi Neden Kuruldu? Hangi takımlar ligin içinde? UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’ne rakip olarak kurulan ligin başlangıç tarihi 2023 - 24 sezonu olacak. İçinde toplamda 20 takım bulunuyor. Henüz Avrupa Süper Ligi’nde Türk takımı yok. İlerleyen zamanda bu tür bir girişim olabilir fakat Türk Kulüpler Birliği Vakfı’nın UEFA’nın yanında olduğunu ve bu kuruluşa karşı çıktığını en başından belirtelim. Lige dair daha fazla detay almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Avrupa Süper Ligi Neden Kuruldu?

Avrupa Süper Ligi belirttiğimiz üzere UEFA Şampiyonlar Ligi’ne rakip olarak kurulmuştur. 18 Nisan 2021 tarihinde 12 kulübün bir araya gelmesi ile kurulmuştur. İlk turnuvanın başkanı, Real Madrid’in mevcut başkanı Florentino Pérez seçilmiştir. Avrupa Süper Ligi neden kuruldu sorusunun net cevabı elbette UEFA’ya rakip olması ve kulüplerin belki de daha adaletli bir sistemde yarışmak istemesinden kaynaklanabilir. Avrupa Süper Ligi kurucu takımları ve aynı zamanda katılımcıları için aşağıya göz atabilirsiniz.

avrupa süper ligi neden kuruldu
  • Arsenal
  • Manchester United
  • Chelsea
  • Liverpool
  • Manchester City
  • Tottenham Hotspur
  • Milan
  • Inter
  • Juventus
  • Atletico Madrid
  • Barcelona
  • Real Madrid
12 kurucu üyeye yakın zamanda 3 takımın daha katılmasının beklendiği belirtildi. Bu haberin basına yansıması ile başta UEFA olmak üzere bir çok spor kulübü, ligi ve kuruluşu buna karşı çıktı. UEFA yaptığı basın duyurusu ile lige katılan takımların tüm yerel, Avrupa ve dünya müsabakalarından yasaklanacağını hatta milli takımlarını temsil etme fırsatlarının reddedebileceğini belirtti. Avrupa Süper Ligi’ne katılan ve katılması beklenen takımlara değindik. Sırada ise buna karşı çıkan takımlara değineceğiz. Yazımızın devamından hangi futbol kulüplerinin bu ligde oynamak istemediğini ve karşı çıktığını öğrenebilirsiniz.

Avrupa Süper Ligi’ne Katılmak İstemeyen Takımlar

Futbol tam anlamıyla UEFA’ya bağlı olduğundan dolayı UEFA’nın iznini almadan UEFA liglerine karşı bir kuruluş olması sebebiyle, pek çok kuruluştan ve kulüpten de itirazlar yükseldi. UEFA yaptığı basın duyurusu ile ilgili lige katılan kulüplere yaptırım uygulanacağını belirtti. Kulüplerde bulunan futbolcuların milli takımda dahi ülkelerini temsil edemeyeceğini ekledi. Avrupa Süper Lig kurucuları dışında henüz hiçbir kulüp lige katılmış değil. Fransa ve Almanya futbol federasyonları Avrupa Süper Lig’ine karşı açıklamalar yaptı. Avrupa Süper Ligi’ne karşı çıkan takımlar için aşağıya göz atabilirsiniz.

avrupa süper ligine katılmak istemeyen takımlar
  • Paris Saint - Germain FC
  • Borussia Dortmund
  • FC Bayern Münih
Yukarıdaki takımlar turnuvaya katılmayı reddettiler. İngiltere’nin önde gelen futbol kulüplerinden 6, İtalya’dan 3, İspanya’dan 3 kulüp en başta belirttiğimiz üzere kurucu üyeleri arasında yer aldı. Avrupa Süper Ligi kurucuları arasında yer alan diğer 3 futbol takımı hala bilinmiyor. Avrupa Süper Ligi neden kuruldu sorusuna cevap verdikten sonra sıra turnuvada kaç takımın olacağı ve para ödülünün ne olacağına geldi. Detayları öğrenmek için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Avrupa Süper Ligi Nasıl Oynanacak?

15 kurucu üye dahil olmak üzere toplamda 20 takımdan bir lig oluşturulacak. Son 5 sıra, bir önceki sezon takımların performansına göre eleme mekanizmasına girecek. Ağustos ayı itibariyle takımlar hafta ortalarında ev-deplasman maçlarının oynandığı 10 kişilik 2 gruba ayrılacak. Her grubun en iyi 3 takımı çeyrek finallere hak kazanırken, her gruptan 4 ve 5. takımlar ise son iki çeyrek finalistleri belirlemek için iki ayaklı play-off’larda karşılaşacak. Çeyrek final ve yarı final maçları 2 ayaklı olacak ve beraberlik içerecek. Final maçı tarafsız bir sahada tek fikstür olarak Mayıs ayında yapılacak.

avrupa süper ligi nasıl oynanacak

Lig başladığında bu sistem daha iyi anlaşılacaktır fakat şu an lig başlamadan bir çok haber ortaya atılıyor. Basında lige katılan takımlar ve oyunculara UEFA’dan büyük yaptırımlar olacağı belirtilmektedir. Avrupa Süper Lig’inin kurulması 1998 yılına kadar uzanıyor. O yıllarda İtalya medya şirketleri bu öneriyi destekliyordu fakat UEFA, Şampiyonlar Lig’inde genişlemeye gittiği için öneri o zaman için gerçekleşmemişti. Geride 20 yıl kaldı ve bu 20 yıl içerisinde Avrupa Süper Ligi’nin kurulması için pek çok başarısız öneriler getirildi.

Avrupa Süper Ligi Ödülü Nedir?

Konu yazımızın son konusu ise bu ligi kazanan takımların ne kadar miktar para alacağıdır. Turnuva, takımlarının şu an oynadığı liglerin gelirlerine paralel olarak artabilecek sınırsız dayanışma ödemeleri içermektedir. Ödemelerin mevcut Avrupa turnuvalarından daha yüksek olacağı ve ilk taahhüt döneminin 10 Milyar Avro’nun üzerinde olması bekleniyor.

avrupa süper ligi ödülü nedir

Amerika yatırım bankası JP Morgan Chase bu organizasyon için 6 milyar dolar değerinde yatırım yapacağını belirti. Avrupa Süper Ligi hakkında sizlerde kendi düşüncelerinizi aktarabilirsiniz. Türk Kulüpler Birliği Vakfı kurulması planlanan Avrupa Süper Ligi’ne karşı çıkanlar ve Avrupa futbol birliğine darbe vuracağını savunanlar arasında. Buna göre herhangi bir Türk futbol takımının lige katılması zor görünüyor. Peki sizce Türk futbol takımının katılması mantıklı olur mu? Konuyla alakalı görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Avrupa Süper Ligi neden kuruldu ve benzeri konular hakkında güncel bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz.
 

sarıoda

Moderatör
Sahadan uygulamasına düşen son habere göre ;

Avrupa Süper Ligi Dağılıyor ...

İngiliz medyası, Chelsea ve Manchester City'nin Avrupa Süper Ligi'nden çekilmeye hazırlandığını öne sürdü. Barcelona Başkanı Joan Laporta'dan da açıklama geldi.

Avrupa Süper Ligi'nin 12 kurucu kulübü arasında yer alan Chelsea ile Manchester City'nin oluşumdan çekilmeye hazırlandığı konuşuluyor.

İngiliz medyasında yer alan haberlerde her iki kulübün de organizasyondan ayrılmak için görüşmelere başladığı belirtildi.

Öte yandan Liverpool Kulübü'nün de taraftar baskısı nedeniyle Avrupa Süper Ligi'nden çekilmeyi düşündüğü gelen haberler arasında.

Laporta'dan açıklama :

Öte yandan Actualite Barca'nın iddiasına göre Barcelona Kulübü Başkanı Joan Laporta genel kurul onayı olmadan Avrupa Süper Ligi'ne katılmama kararı aldıklarını bildirdi.

TalkSPORT'ta yer alan haberde ise Avrupa Süper Ligi'nin 12 kurucu kulübünün bu gece ligin dağıtılmasının tartışılacağı bir toplantı gerçekleştireceği iddia edildi.
 
RETRO
Üst